HTML

Klíma karbantartás Budapest

Friss topikok

Címkék

beltéri klíma (1) cseppvíz (1) Daikin klíma (4) folyadékhűtő (1) folyadékhűtő berendezés (1) folyadékhűtő javítás (1) folyadékhűtő karbantartás (1) folyadékhűtő rendszer (1) folyadékhűtő telepítés (1) folyadékhűtő üzemeltetés (1) fűtés (1) hol legyen a klíma berendezés a lakásban? (1) hőmérséklet (1) hűtés (1) inverteres klíma (6) ipari klíma (1) izzad (1) klíma (4) klímaberendezés (11) klímaberendezések (5) klímajavítás (1) klímarendszerek (2) klímaszerelés (3) klímaszerelés budapest (5) klímaszerelő (2) Klímatechnika Bt. (1) klímatelepítés budapest (6) klíma javítás (1) klíma karbantartás (9) klíma olcsón (1) klíma szerelés (1) klíma szerelés budapest (1) klíma telepítés (7) klíma telepítés árak (5) klíma teljesítmény (2) klíma tisztítás (5) Klíma választási tanácsok – avagy miért kérjünk tanácsot? (1) kültéri klíma (1) légkondi (2) légkondícionáló (5) légkondicionáló (5) légkondicionáló berendezés (1) légkondicionáló karbantartás (1) légkondícionáló szerelés (2) légkondícionáló szerelés budapest (1) levegő (1) LG klíma (4) Midea klíma (4) multi split (1) pára (1) single split (1) szerver klíma (1) beltéri egység (1) Daikin klíma (3) folyadékhűtő rendszerek (1) klímaberendezések (1) klímaberendezés telepítés (1) klímatisztítás (1) klíma berendezés (1) klíma javítás (1) klíma karbantartás (2) klíma karbantartás árak (1) klíma karbantartás budapest (1) klíma szerelés (1) klíma szűrő (1) klíma tisztítás (1) klíma tisztítás ár (1) klíma tisztítás budapest (1) kültéri egység (1) légkondicionáló (1) légkondicionálók (1) légkondi tisztítás (1) mono split (1) multi split (1) Címkefelhő

A klíma történelme

2017.05.22. 18:40 Klíma technika

Klíma már az ősember korában is létezett. Ugyan csak havat és jeget használhatott, de az elv ugyan az. A klimatizálás jelentése a hőmérséklet mesterséges beavatkozással történő megváltoztatása. Mindegy hogy egy élőlény kényelmi funkciói miatt vagy a technika által igényelt környezeti tényezőket kívánjuk megteremteni.

Egyiptomi légkondi

 

A történelmi tények alapján az ókori Egyiptomban alkalmaztak először tudatosan tudományos alapon légkondicionálót. Az ablakok mögé vízzel átitatott szövetet helyeztek, ami a párolgás segítségével hőt vont el az ablakon keresztüláramló levegőből. Kész is volt az első ablak klíma. Ez abból a szempontból is okos ötlet volt, hogy párásította a levegőt. Lássuk be, sivatagban ez igen hasznos. A Római Birodalom idején az aqueductok segítségével a városokba juttatott vizet az épületek falaiban vezették el, így hűtve azokat.

 

Érdekes módon a forgó ventilátor ősatyját csak később találta fel Kínában Ding Huan i. e. 180 körül. Egy hét lapátból álló 3m átmérőjű szerkezetet készített, amit rabok működtettek. 500 évvel később jött el az az idő, amikor már emberi erőforrás helyett vízzel hajtott mechanikus gépek forgatták a ventilátorokat.

A klíma bummm

 

Az igazi fejlődést a technika és a kémia kombinálása hozta el. 1758-ban Benjamin Frenklin és John Hadley elvégzett egy nyilvános kísérletet, melynek során az evaporáció (párolgás, elpárolgás) alkalmazásával tárgyak gyors lehűtésének lehetőségét vizsgálták meg. Azt állították, hogy az olyan anyagok segítségével amiknek nagyon gyors az elpárolgási aránya, mint az alkohol és éter, egy tárgy hőmérséklete a víz fagyáspontja (0C) alá vihető. Egyszerűen egy fújtatóval a párát egy higanyhőmérő gömbjére hajtották.

Az eredmény az lett, hogy -14C tudtak elérni a 18C-os légtérben.

1820-ban Michael Faraday felfedezte, hogy ha ammóniát nyomással összeprésel és cseppfolyóssá tesz, majd kiengedi és újra gáz halmazállapotot vesz fel, lehűl tőle a levegő. A mai klíma technológiának ez az alapja. Ám először csak jégkészítő gépekben alkalmazták, valamint az élelmiszer iparban.

Az első klíma berendezés

 

A tényleges klíma berendezés feltalálója Willis Carrier volt. 1902-ben egy nyomdai cég részére fejlesztett ki egy berendezést, ami az evaporáció elvét alkalmazva csövekben keringetett vizet hűtött le. Ezt ma folyadékhűtőként ismerjük. Annak érdekében, hogy teljesen befolyásolni tudja a gyár klímáját, a gőzrendszert is rákötötte a vizes rendszerre. Így hűteni-fűteni-párátlanítani is tudott, teljesen mesterséges környezeti hatást létrehozva. Ezt a beavatkozást nevezzük ténylegesen légkondícionálásnak. Pár éven belül elterjedt a klimatizálás az iparban. A lakossági felhasználás csak az 50-es évek közepén lett általános, de ma már természetes a klíma használata.

Jelen

Ha érdekli a jelen klíma berendezései is akkor látogasson el weblapunkra  http://klimatechnika.hu/

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://klima-karbantartas.blog.hu/api/trackback/id/tr1913112522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása